image

Hoe het in het najaar van 2023 begon...

image

Het begin

Goede ideeën beginnen vaak vanuit frustratie. In de regio rondom Zaltbommel zijn er veel boeren waar je direct op het boerenbedrijf hun producten kunt kopen. Maar om nu op je vrije dag uren op de fiets te zitten om boodschappen te doen is ook wel wat. Zeker als je dat elke week wilt doen omdat het om versproducten gaat!

Persoonlijk contact

Er volgde een zoektocht naar een manier om boeren en consumenten bij elkaar te brengen. Normaal gesproken spelen groothandels en marktkooplui deze rol, maar zij zorgen voor aanvullende kosten. Daarnaast gaat het persoonlijke verhaal over de achtergrond van de producten verloren. Bovendien verliezen producten hun versheid, reizen vele kilometers en het is niet gegarandeerd dat ze ook opgegeten worden.

Reko-ring model

Via omzwervingen werd het Zweedse ReKo-ring model gevonden. Dit concept draait om het direct bestellen bij deelnemende boeren via een website en een ophaalmoment. Voor dit moment komen alle boeren naar een parkeerplaats waar de bestelling kan worden opgehaald. Het concept maakt het met beperkte inspanning mogelijk om direct bij boeren te kunnen kopen. Door het gebruik van de website zijn er minimale kosten, terwijl het voor iedereen gemak oplevert.

Oprichting LokaalBommel

Enthousiast geworden over het ReKo-ring model hebben initiatiefnemers Brigitte en Ralph LokaalBommel opgestart in het najaar van 2023. Al snel werden contacten met de eerste boeren gelegd en tijdens de winter kreeg LokaalBommel ook online vorm. Ondanks hun actieve rol zijn ze echter niet betrokken bij de verkoop. Bestellingen en betalingen gaan volledig geautomatiseerd via de website en dus direct door naar de boeren. Alle inspanningen van Brigitte en Ralph zijn dus compleet vrijwillig, al willen ze natuurlijk zelf ook graag het lekkerste regionale eten kunnen bestellen!

LokaalBommel startte in april 2024 en heeft sindsdien een grote groep aan bewoners in de regio die enthousiast zijn. Wekelijks halen zo’n 30 mensen hun bestellingen af op het ophaalmoment; hiermee is LokaalBommel de enige ReKo-ring in Nederland.

Wat is lokaal?

Tijdens de zoektocht naar boeren werd vaak de vraag gesteld: “Wat wordt beschouwd als ‘lokaal’?” Dit is een losse definitie; in principe zijn alle boeren uit de buurt welkom om aan te sluiten. De voorwaarde is wel dat ze zelf de dieren of planten verzorgen en dus direct aan het begin van de ‘voedselketen’ staan.

In principe bieden die boeren hun eigen producten aan. Dit is de basis van LokaalBommel. Tegelijk hebben we ook te maken met seizoensproducten (groente & fruit) en de wens voor een zo breed mogelijk assortiment. Daarom verkopen sommige boeren producten van collega’s; dit zal bij de betreffende producten worden aangegeven.

Voedselmarktplaats Cropsie

Een speciale vermelding gaat naar Joey van de online voedselmarktplaats Cropsie. Na een eerste ontmoeting met Ralph om een webshop te ontwikkelen voor LokaalBommel werd hij razend enthousiast. Zijn kennis over websites en webshops, onder andere opgedaan met zijn platform Cropsie, gebruiken we nu voor LokaalBommel. Cropsie blijft een platform waar allerlei soorten telers, zowel professioneel als hobbyist, hun ‘overschotten’ jam, fruit of plantjes kunnen verkopen. Met LokaalBommel zetten we het concept zo op dat ook andere initiatieven in het land kosteloos van de website en Cropsie-webshop gebruik kunnen maken. Hopelijk dient dit als inspiratie voor andere Lokaal-initiatieven om ook te starten.