Boonzaak

Over Boonzaak
Als Boonzaak hebben wij een missie: Wij willen met ambachtelijke tempeh bijzondere Nederlandse bonen weer terug op jouw bord krijgen. Lekker, duurzaam én gezond. Wel eens gehoord van het Friese Woudboontje, de citroenboon of de grauwe erwt? Zo niet, bekijk dan vooral eens de Slow Food Ark van de Smaak. Boonzaak is voor ons noodzaak, anders gaan deze duurzaam, gezonde en lekkere bonen misschien wel verloren. Omdat onze favoriete bonen veel smaakvoller zijn dan soja, heeft de tempeh weinig nodig. Serveer hem met een beetje zeezout als snack, op een brioche bolletje of in een salade.

Mals, hartig, en romig aan de binnenkant. Elk boontje heeft zijn eigensmaakprofiel en textuur die elke tempeh uniek maakt. Fermentatie ontsluit complexe smaken uit de bonen. In Indonesië weten ze dit al lang. Boterkoek, witte tonijn, of oesters: wij hebben ze al geproefd, in tempeh. Met andere ingrediënten zoalsgranen, noten en zeewier voegen we nog meer smaakvariatie toe. Het hele voedselsysteem komt in onze tempeh samen. Alleen de lekkerste soorten bieden we vervolgens aan jou aan.

Nederland was ooit een bonenland, maar nu eten we er weinig en halen we die vaak van ver. Meer lokale bonen eten is goed voor onze gezondheid en voor het klimaat. Bonen in de vorm van tempeh zitten boordevol vitaminen, vezels en zijn ook nog eens hoog aan eiwitten die makkelijk te verwerken zijn door je lichaam. Dit is de kroon van je maaltijd, het product om je voedingspatroon in evenwicht te houden als je geen/minder dierlijke producten eet.

Vooralsnog is Boonzaak niet persoonlijk aanwezig op LokaalBommel. Ze werken namelijk samen met de andere makers vanuit het Voedselstation (Culemborg) om hun producten naar LokaalBommel te krijgen.

Bewaren

De tempeh wordt bij LokaalBommel aangeleverd in diepgevroren ‘worsten’ van 1 kg. Deze kan je in gerust in stukken delen, zodat je voor een bereiding een gedeelte ontdooit. De rest van de tempeh kan je gewoon in geopende verpakking in de vriezer bewaren.

Bereiden

De basis
De lekkerste manier om de tempeh te bereiden is om deze in plakken of blokjes te snijden en op hoog vuur te bakken in ruime hoeveelheid plantaardig olie tot de tempeh goudbruin is. Marineren is niet nodig maar kan wel. Vervolgens kun je de tempeh verwerken in een curry, salade, op een broodje, of zoals wij zelf vaak doen, gewoon met een beetje zeezout opeten bij de borrel!

Recept Tempeh ‘kaasblokjes’
Snijd de (krombek) tempeh in blokjes, stoom 5 minuten en laat afkoelen.
Rooster een goede hoeveelheid zonnebloempitten en draai deze fijn in de blender met wat water, edelgistvlokken en koolzaadolie. Marineer de tempehblokjes in dit mengsel, voeg eventueel komijnzaad of bieslook toe als je daar van houdt en serveer!

Recept Tempeh Saté
1 kg Boonzaak tempeh
1 rode ui, fijngesneden
4 knoflook, fijngehakt
2 cm gember, geraspt
200 ml Roze Bunker Kill Kola-siroop of tamarinde, ketjap en sojasaus

Snijd de tempeh in sate formaat repen (dik genoeg om een prikker in de lengte te steken)
Bak de tempeh in een neutrale olie (zonnebloem of koolzaad bijv.) aan tot deze enigszins krokant is. Haal uit de pan, zout na en laat uitlekken op keukenpapier.
Bak in dezelfde pan een halve ui, 2 tenen knoflook en evenveel gember (allen fijn gesneden) in olie tot ze alle drie gaar zijn.
Blus af met een mix van ketjap, sojasaus, en tamarinde of 200mL KillKola siroop van Roze Bunker. Als je van pittig houdt, voeg dan sambal naar smaak toe.
Laat deze saus inkoken tot de helft in formaat en voeg de gebakken tempeh toe. Zet het vuur uit en laat een uurtje staan.

Na dit uur: prik de tempeh op de stokjes en bak ze nog een keer om en om aan. Serveer bij een rijstgerecht of gewoon op zichzelf als snack. Eet smakelijk!

Gegevens

Naam: Sebastiaan
Plaats: Culemborg
Telefoon: –
Verkoopt: tempeh