De Betuwse Molens

Tijdens de laatste donderdag van de maand doen er extra producenten mee aan LokaalBommel. Het gaat hierbij om houdbare producten die je niet wekelijks nodig hebt. De Betuwse Molens is één van de producenten die hier aan mee doet.

Tot de Betuwse Molens behoren drie korenmolens. Deze staan in Culemborg, Geldermalsen en Ingen. In Culemborg en Ingen wordt regelmatig op windkracht tarwe, spelt en rogge gemalen. Het ambachtelijk gemalen meel wordt op de molen in Ingen verwerkt in onder andere brood-, cake- en koekmixen. De gemaakte producten worden verkocht via de winkels in de drie molens, de webshop en wederverkopers.

Emiel en Ria van Schaik runnen de Betuwse Molens samen met hun vrijwilligers. Vanaf 1 januari 2025 komt ook de dochter Ilse bij het bedrijf. Zij is al vanaf de start betrokken bij de molens als vrijwilliger. Als de molens geopend zijn, verzorgen de molenaars (gratis) rondleidingen. De molens kunnen dan tot boven in de kap worden bekeken. Bezoekers die dat leuk vinden, kunnen aan het begin van de dag helpen opzeilen, en aan het eind van de dag helpen afzeilen.

Molen “De Hoop” is een stellingmolen in Culemborg. De huidige molen is gebouwd in 1853-1854. Voordien stond er een standerdmolen. In 1993 werd een ingrijpende restauratie afgerond. De molen is eigendom van de Gemeente Culemborg.

Molen “De Bouwing” is een beltmolen in Geldermalsen. In het dorp stond al een korenmolen in het begin van de veertiende eeuw. De huidige molen werd gebouwd in 1848. Er vonden restauraties plaats in 1977 en in 1993. De molen is eigendom van de Gemeente West Betuwe.

Molen “Op Hoop van Beter” is een stellingmolen in Ingen. Op dezelfde plaats stonden achtereenvolgens een standerdmolen, een achtkantige molen en een beltmolen. De van 1893 daterende stellingmolen werd in 1985 gerestaureerd. De molen is eigendom van de Stichting Vrienden van de Ingense Molen.

Gegevens

Naam: Emiel en Ria van Schaik
Plaats: Geldermalsen
Email: –
Telefoon: 06-11460415
Verkoopt: meel